فهرست مطالب

پژوهش های تربیتی - سال هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه پژوهش های تربیتی
سال هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حامد پورمراد*، علیرضا محمودنیا صفحات 1-23

    تربیت اجتماعی یکی از ارکان و ابعاد اساسی تربیت را تشکیل می‌دهد. این بعد از تربیت به لحاظ گستردگی، پیچیدگی رشد شخصیت فردی را به همراه دارد و از سویی میراث فرهنگی را به نسل آینده منتقل می‌کند. در حوزه رسانه نیز یکی از پرسش‌های بنیادین در علم ارتباطات، این است که حدود تاثیرگذاری رسانه‌ها و قدرتمندی آن‌ها در شکل‌دهی به باورها و توانمندی مخاطبان در گزینش و مفهوم‌سازی متفاوت از پیام چگونه است؟ حال باید دید ماهیت رسانه و مسایل و دیدگاه‌های مربوط به آن چیست و  نقش رسانه در تربیت اجتماعی با عنایت به نظریه دریافت چگونه است؟ دراین راستا محقق با استفاده از روش‌های پژوهشی تحلیل محتوای کیفی (سوالات اول و دوم) و قیاس عملی (سوال سوم) به موضوعاتی چون : تعریف ، انواع  و چیستی رسانه، مسایل رسانه،  نظریه دریافت، تربیت اجتماعی، اهداف و روش‌های آن و نهایتا بحث و نتیجه‌گیری شامل ترسیم چهار رابطه‌ی رسانه و تربیت اجتماعی: «ضعیف، جایگزین، منفعل، فعال»  و تبیین  نقش رسانه در تربیت اجتماعی شامل نقش تاثیرگذاری فرهنگی و فرهنگ تاثیرگذاری، با تاکید بر نظریه دریافت پرداخته است.

    کلیدواژگان: فلسفه رسانه، تربیت اجتماعی، نظریه دریافت
  • نسرین محمدحسنی* صفحات 24-45

    فناوری ردیاب چشمی چند سالی است که توجه پژوهشگران را به عنوان ابزاری برای یافتن داده ‌های عینی از فرایندهای ذهنی به خود جلب کرده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی کاربست ‌های فناوری نامبرده در انجام مطالعات حوزه‌ ی یادگیری، به روش مرور نظامند به تحلیل پژوهش‌ های انجام شده طی سال‌ های 2010  -2020 پرداخته است. تعداد 24 مقاله بعد از اعمال ملاک‌ های ورود و خروج مورد بررسی قرار گرفت. یافته ‌ها نشان داد که تثبیت و مدت زمان خیرگی، از جمله مقیاس ‌های اندازه‌ گیری ردیاب چشم بوده که در اکثر مطالعات یادگیری، مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین بررسی توجه بصری در حین پردازش‌ های شناختی، بررسی گذار بین اطلاعات متنی و تصویری، مقایسه ‌ی استراتژی ‌های افراد موفق در حین خواندن، تصمیم‌ گیری، حل‌ مسئله و الگوسازی پردازش اطلاعات از جمله کاربردهای رصد حرکات چشم در مطالعات یادگیری بوده است. نتایج تحلیل حاکی از آن است که ابزار ردیاب چشمی، امکانی را پیش روی محققان تعلیم و تربیت قرار می‌ دهد تا نتایج یادگیری را به پردازش ‌های شناختی پیوند بزنند؛ که این مهم دلالت ‌هایی را برای طراحی محیط ‌های یادگیری به همراه دارد.

    کلیدواژگان: فناوری ردیاب چشمی، مرور نظامند، یادگیری
  • عزت الله فولادی، عزیزالله تاجیک اسمعیلی*، عبدالرحیم کسایی اصفهانی، کیانوش زهراکار صفحات 46-74

    در طول قرن گذشته، نقش مشاوران مدرسه در کمک به دانش‌آموزان و بهبود فضای روانی/اجتماعی مدرسه، توسعه یافته است تا بیانگر چهره درحال تغییر جامعه، نیاز دانش‌آموزان و پاسخ به مطالبه اجتماعی باشد. هدف این پژوهش، استخراج و تدوین استانداردهای ملی مشاوره مدرسه بر مبنای اسناد تحولی‌ملی(و متون حرفه‌ای مشاوره) بود و از روش کیفی تحلیل و تلفیق مضمون استفاده گردید. استانداردهای مشاوره مدرسه پس از استخراج مضامین، در ده عنوان تدوین و توسط 25 متخصص(متشکل از سه گروه) اعتبار آن‌ها و روایی محتوایی بر مبنای روایی خبرگانی(76/.) تایید گردید. بنابراین، یافته‌های پژوهش ضمن تایید ده استاندارد ملی- با عناوین برنامه مشاوره مدرسه؛ مشاوره مدرسه وشایستگی‌های دانش‌آ‌‌موز؛ رشد و توسعه انسانی؛ نظریه‌ها و فنون مشاوره؛ عدالت، انصاف و تنوع؛ رهبری و جو مدرسه؛ همکاری با خانواده و جامعه؛ منابع و فناوری اطلاعات؛ سنجش دانش‌آموزی؛ اخلاق، دفاع و هویت حرفه‍ای- به تبیین تربیت مشاوران مدرسه و رشد شایستگی‌های‌ تحصیلی، شخصی/اجتماعی و معنوی دانش‍آموزان کمک می‌کند. این استانداردها، مشاوران را در طرح‌ریزی و اجرا برنامه‌شان، یاری می‌دهد. مشاوره مدرسه در ایران با توجه به جایگاه‌ مناسب در اسناد تحولی و تاکید بر حضور مشاوران تحول‌ساز در تمام مدارس، در سایه وفاداری علمی، قانونی و اجرایی، زمینه توسعه حداکثری را دارد.

    کلیدواژگان: تدوین، اعتباریابی، اسناد تحولی، استانداردهای ملی، مشاوره مدرسه
  • اکبر جدیدی محمدآبادی*، اکبر رضایی صفحات 75-95

    مطالعه آمیخته حاضر با هدف شناسایی و ارزیابی ویژگی‌های اخلاقی موک (انبوه و دوره) انجام گرفت. به این منظور از دو روش جستجوی اکتشافی (کیفی) و روش پرسشنامه‌ای (کمی) استفاده شد. نمونه پژوهش در بخش کیفی منابع الکترونیکی مرتبط با موضوع و در بخش کمی 36 نفر از خبرگان برنامه‌ریزی آموزش از دور در محیط‌های آموزش مجازی و دانشگاه‌های مجازی بودند که به صورت داوطلبانه انتخاب شدند. جهت تحلیل داده‌های کیفی از روش تحلیل محتوا و جهت تحلیل داده ‌های نظرسنجی از شاخص نسبت روایی محتوا، میانگین وزنی و آزمون فریدمن استفاده شد. نتایج کیفی دوره و انبوه اخلاق موک حاکی از یکسان بودن تاثیر هر یک از ابعاد یادگیرنده، محتوای آموزشی، سازمان یاددهنده و محیط آموزشی موک با برگزاری آموزش‌های حضوری و چهره به چهره می‌باشد و نیاز به ویژگی‌های اخلاقی جدید نیست. در نتایج کمی ویژگی دوره و انبوه اخلاق موک 15 ملاک شناسایی شدند که باید بر ابعاد سازمان یاددهنده، محتوا و محیط آموزش توجه ویژه داشت چون هیچ نوع محدودیتی در ارایه این نوع آموزش وجود ندارد و در نتایج کمی ویژگی انبوه و دوره اخلاق موک باید بر ابعاد سازمان یاددهنده، محتوا و محیط آموزش توجه ویژه داشت چون در ارایه این نوع آموزش هم در سطح وسیعی از یادگیرندگان و هم در برهه زمانی منظم اجرا می‌شود و بعد یادگیرنده و سازمان یاددهنده نیز اهمیت بسزایی دارند. این نتایج حاکی از آن است که در برگزاری ویژگی‌های انبوه و دوره موک (وسیع، همه‌گیر و برهه زمانی خاص و منظم) باید به ابعاد یادگیرنده و سازمان یاددهنده توجه ویژه‌ای داشت و ملاک‌‌های اخلاقی ملی و جهانی مورد توجه قرار داده شود و در سطح فرا کلان به آن پرداخته شود، چرا که اخلاق کلاس‌های حضوری در سطح خرد و بومی اجرا می‌شود اما در این کلاس‌ها اخلاق ملی و جهانی به طور گسترده و منظم به کار می‌رود و استفاده می‌شود.

    کلیدواژگان: انبوه، دوره، اخلاق موک
  • حسین احمدی* صفحات 96-122

    یکی از مهم‌ترین اهداف دانشگاه فرهنگیان تکوین هویت حرفه‌ای دانشجو-معلمان است. لیکن آیا این مهم در جریان تحصیل چهارساله دانشجویان در دانشگاه فرهنگیان اتفاق می‌افتد؟ پژوهشگر با مقایسه شرایط ورود و فارغ‌التحصیلی دانشجو-معلمان بر اساس یادداشت‌های آن‌ها درصدد فهم تکوین هویت حرفه‌ای دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان برآمده است. روش پژوهش، کیفی از نوع تحلیل زندگینامه‌ای بوده و دانشجویان مورد مطالعه به شیوه هدفمند انتخاب شدند. بر اساس بحث‌های نظری و نوشته‌های دانشجویان سه حالت هویتی برای ورود و سه حالت هویتی برای خروجی در نظر گرفته شده که مجموعا از ترکیب آن‌ها نه حالت به وجود آمد. یافته‌ها نشان داد فرض عدم نقش موثر دانشگاه در تکوین هویت حرفه‌ای مورد تایید نبوده و نقش دانشگاه در هویت حرفه‌ای بخشی از دانشجویان منفی و در بخشی مثبت بوده است. تحلیل یادداشت‌ها نشان داد دانشگاه تقریبا به شیوه‌ای تعدیل‌کننده عمل کرده است. دانشجویانی که با انتظارات بالایی وارد دانشگاه شده‌اند در مواجهه با واقعیت انتظاراتشان تعدیل شده و دانشجویانی نیز که تصورات منفی داشته‌اند با گذشت زمان به اهمیت معلمی پی برده و با شرایط دانشگاه سازگاری بیشتری یافته‌اند. در این طبقه‌بندی‌ها گونه‌های بدون تاثیر فاقد نمونه‌های واقعی بوده و گونه‌های دارای تاثیر مثبت تعداد بیشتری را شامل شده است.

    کلیدواژگان: هویت حرفه ای، دانشگاه فرهنگیان، معلم مطلوب، تحلیل زندگینامه ای
  • رامین حبیبی کلیبر*، لیلا قبادی صفحات 123-150

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه‌ ای انگیزش تحصیلی در رابطه یادگیری خودراهبر و سرزندگی تحصیلی انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی (تحلیل مسیر از نوع معادلات ساختاری) بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سال تحصیلی 98-1397 بودند که تعداد آن ها 8000 نفر بود که از این تعداد 244 دانشجو (172دختر و 72پسر) با روش نمونه ‌گیری خوشه‌ ای چند مرحله ‌ای به عنوان نمونه انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفتند. در پژوهش حاضر از پرسشنامه‌ های یادگیری خودراهبر فیشر و همکاران (2001)، انگیزش تحصیلی لپر و همکاران (2005) و سرزندگی تحصیلی حسین چاری و دهقانی زاده (1391)  به عنوان ابزار جمع ‌آوری اطلاعات مورد استفاده قرار گرفت. برای تحلیل داده‌ها از روش معادلات ساختاری و نرم‌ افزار ایموس استفاده شد. نتایج تحلیل مسیر نشان دادند در مدل پیشنهادی مدل مفروض با داده ‌های پژوهشی برازش می‌ شوند. اثر مستقیم یادگیری خودراهبر بر انگیزش تحصیلی و اثر مستقیم انگیزش تحصیلی بر سرزندگی تحصیلی هر دو در سطح (01/0>P) معنادار بودند. همچنین اثر غیرمستقیم یادگیری خود راهبر بر سرزندگی تحصیلی (05/0>P) معنادار شد. یادگیری خودراهبر 26/0درصد از تغییرات انگیزش و 16/0 درصد از واریانس سرزندگی را تبیین می ‌کند. بنابراین توجه به یادگیری خودراهبر نقش مهمی در انگیزش تحصیلی و سرزندگی تحصیلی دانشجویان دارد.

    کلیدواژگان: انگیزش تحصیلی، سرزندگی تحصیلی، یادگیری خودراهبر
  • فریبا عادل زاده نایینی، رضاعلی نوروزی*، جهانبخش رحمانی صفحات 140-162

    هدف کلی از انجام این پژوهش، ارایه یک مدل، شامل اهداف، اصول و روش‌های تربیت عقلانی فارابی در حیطه عقل نظری است. در انجام این پژوهش از روش استنتاجی فرانکنا استفاده شده است. به این صورت که در مرحله اول با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی، نظام مقوله‌بندی قیاسی، مطالب مورد بررسی قرار گرفته و با توجه به آن‌ها در مرحله بعد گزاره‌های واقع‌نگر مشخص شده و در آخر با استفاده از روش استنتاجی فرانکنا اهداف، اصول و روش‌های تربیت عقلانی فارابی در حیطه‌ی عقل نظری مشخص شده است و در پایان نتیجه‌گیری شده است که هدف غایی تربیت عقلانی فارابی، نیل به الله به عنوان سبب اول در جهت رسیدن به سعادت است و اهداف واسطه‌ای تربیت عقلانی، در حیطه‌ی عقل نظری عبارتند از: رسیدن به رتبه‌ی وجودی عقل فعال، کمال عقل نظری و رسیدن به عقل مستفاد، طی مراتب عقل و رسیدن به تجرد محض و فعلیت تام، دستیابی به معرفت تام از مسیر قوه متخیله و ناطقه، پرورش مهارت‌های تعقل، بصیرت‌افزایی و خودآگاهی. اصول تربیت عقلانی در حیطه‌ی عقل نظری عبارتند از: اصل شایستگی ذاتی، اصل تربیت‌پذیری(تعلیم)، اصل راهنمایی، اصل لزوم آموزش، اصل ترکیب نظر و عمل، اصل تعقل و تفکر و روش‌های تربیت عقلانی در حیطه‌ی عقل نظری عبارتند از: آموزش فلسفه، استقراء، تمثیل، قیاس، الگوسازی، آموختن علم، آفرینش هنری، آموختن حکمت، تعقل و تفکر و تامل.

    کلیدواژگان: عقل نظری، اهداف تربیت عقلانی، اصول تربیت عقلانی، روش های تربیت عقلانی، فارابی
|
  • Hamed pourmorad*, AliReza Mahmoudnia Pages 1-23

    One of the fundamental aspects of education is social education. This term of the education in consider to magnitude, complexity and comprehensiveness covering all educational institutions and overlooks the education of individuals, in one hand, develop individual character and the other hand, transmits heritage to the next generation. In the media field, one of the most fundamental question in communication science which engaged researchers’ and experts’ mind is the extent of Influence of media and their powerful in shaping the beliefs and the audiences’ ability to select and different conceptualizations of the message. Firstly, we surveyed what is the nature of media, related issues and its perspectives? And secondly, what is the role of media on social education regard to reception theory that suppose a person is active in receiving a message? In this regard, the researcher used qualitative research methods such as content analysis and practical syllogism to define: media, media types, nature of the media, issues related to media. Reception theory, social education, its objectives and methods, and finally conclusion drawn four types of relationships involving media and social education and understanding of the role of media in the social education with emphasizing on “reception theory”.

    Keywords: philosophy of media social education, reception theory
  • Nasrin Mohammadhasani * Pages 24-45

    Eye-tracking technology has attracted researcherschr('39') attention for many years as a tool for finding objective data from cognitive processes. The present study, with the aim to investigate the applications of the mentioned technology in conducting research in the field of learning used systematic review method to analyze performed research from 2010- 2020. A total of 24 articles were analyzed after applying the inclusion and exclusion criteria. The results showed that among the eye tracker measurement scales, the researchers used eye fixation and duration of gaze in most learning studies. In addition, the results showed that studying visual attention during cognitive processing, examining the transition between textual and visual information, and comparing the strategies of successful reading, decision-making, problem solving and information processing modeling are the applications of eye movements in learning studies. According of the results, eye-tracking tool provides researchers with the opportunity to link learning outcomes to cognitive processes, which has implications for designing learning environments.

    Keywords: Eye-tracking technology, Learning, Systematic review
  • Ezzatolah Fouladi, Azizollah Tajik esmaeili *, Abdolrahim Kasaee, Kianoush Zahrakar Pages 46-74

    Over the past century, the role of school counselors in helping students and improving the schoolchr('39')s psychosocial climate has grown to reflect the changing face of society, student needs, and responding to social demands.The purpose of this research was codification and validation of national school counseling standards based on evolutionary documents that the qualitative method of theme analysis and integration has been used. alignment of evolutionary documents and counselling on human development is prominent.The school counseling standards based on 10 criteria; School counseling standards based on 10 criteria; Compiled by experts, their validity and content validity based on expert validity were confirmed (consisting of three groups and 25 people) and their validity and content validity based on expert validity(CVR=.76).National School counseling standards help school counselors plan and develop their action and program.They also cover all aspects of school counseling and, in addition to their academic, personal / social and career competencies, also focus on the studentschr('39') spiritual development. According to the research findings, school counseling in Iran has the possibility of maximum development and growth due to its descriptive position in evolutionary documents and the need for the presence of transformational counselors in all schools.This development requires the legal, scientific, and executive commitment and loyalty of policymakers, leaders, and executors.

    Keywords: codification, validation, evolutionarydocuments, national standards, school counseling
  • Akbar Jadidi Mohammadabadi *, Akbar Rezaei Pages 75-95

    This study was designed as an embedded mixed model research to identify and evaluate the ethical features of MOOC (course & massive). For this purpose, both heuristic inquiry method and the questionnaire method were applied to obtain and analyze the data. At the primary stage. The research sample in the qualitative section of the electronic resources related to the topic and in the quantitative section 36 of the experts in planning distance education in virtual learning environments and virtual universities were selected voluntarily. To analyze the qualitative data, content analysis method and the content of the content ratio, weighted average and Friedman test were used to analyze the survey data. Content analysis results showed 4 dimensions and 15 criteria. The qualitative and qualitative outcomes of MOOCchr('39')s ethics show that the impact of each dimension of the learner, the content, Teaching organization, and Educational environment of the MOOC are similar to face-to-face training, and does not require new moral features. In the quantitative outcomes, the course & massive features of MOOC should be of special interest in the dimensions of the teaching organization, the content and the Educational environment, because this type of training is carried out both by a wide range of the learners and at regular times, then the learner and the teaching organization are also important. These results suggest that special attention should be paid to the dimensions of the learner and the teaching organization of the learning in order to hold the massive features of the MOOC (widespread, pervasive and regular and time-consuming), and the national and international ethical standards should be considered and at the level of the supra Enormous to be addressed, Because the ethics of classroom attendance are carried out at the micro and native level, but in these classes, national and international ethics are applied and applied extensively.

    Keywords: Recognition, Assessment of MOOC ethical features, course, massive
  • Hosein Ahmadi * Pages 96-122

    One of the most important goals of the Farhangian University is the Development of student-teachers professional identity. But is this important happens during the four-year undergraduate Education at Farhangian University? Comparing the conditions of entry and graduation of student-teachers based on their notes, research tried to understand the development of the professional identity of student-teachers. Method was qualitative biographical analysis and students were selected in a targeted manner. Based on theories and students notes, three identity states were considered for entry and three for output, which were combined and nine modes were created. Findings was not confirmed the assumption that university neutrality in development of professional identity, and positive or negative role of university in professional identity was confirmed. Analysis of notes showed that the university act in an almost moderating manner. Whose entered with high expectations have had adjusted their expectations in the face of reality, and whose have negative perceptions have realized the importance of teaching and have become more adaptable to the conditions of the university. In these classifications, unaffected species have no real specimens and more positively affected species are included.

    Keywords: Professional Identity, Farhangian University, Desirable Teacher, Biographical Analysis
  • Ramin Habibi-Kaleybar *, Leila Gobadi Pages 123-150

    The aim of this study was to investigate the mediating role of academic motivation in self-directed learning and academic vitality. The research method was descriptive-correlational (path analysis of structural equations). The statistical population included all students of Shahid Madani University of Azerbaijan in the academic year 2019-2020, whose number was 8000, of which 244 students (172 girls and 72 boys) were selected as a sample by multi-stage cluster sampling were examined. In the present study, self-directed learning questionnaires of Fisher et al. (2001), academic motivation of Leper et al. (2005) and academic vitality of Hossein Chari and Dehghanizadeh (2012) were used as data collection tools. Structural equation method and Emos software were used to analyze the data. The results of path analysis showed that in the proposed model, the assumed model fits with the research data. The direct effect of self-directed learning on academic motivation and the direct effect of academic motivation on academic vitality were both significant at the level (P <0.01). Also, the indirect effect of self-directed learning on academic vitality (P <0.05) was significant. Self-directed learning explains 0.26 percent of motivation changes and 0.16 percent of vitality variance. Therefore, paying attention to self-directed learning has an important role in studentschr('39') academic motivation and academic vitality.

    Keywords: Academic motivation, academic vitality, self-directed learning
  • Fariba Adelzadeh Naeini, Reza Ali Norouzi *, Jahanbakhsh Rahmani Pages 140-162

    The general objective of this research is provide a model, including goals, principles, and rational education methods of Farabichr('39')s rational education in Theoretical reason. We have benefitted from Frankenachr('39')s inference method in this research. In the first stage, materials were investigated by qualitative content analysis method and deductive categorization system. With regard to the results obtained from the above methods, the next stage dealt with determining realistic statements. Finally, the objectives, principles and methods of rational education were identified using Frankenachr('39')s inference method by taking into account Farabichr('39')s view on theoretical reason. We have concluded that the ultimate goal of Farabi in rational education is to achieve Allah as the first agent of happiness. In the area of theoretical reason, the intermediary goals of rational education includes the attainment to the existential status of active intellect and the climax of theoretical reason and Mostafad reason, the completion of the stages of reason and access to pure incorporeity and total actuality, attainment to the complete knowledge through the power of the imagination and speech, development of thinking skills in the theoretical. The principles of rational education in the field of theoretical reason are as followings: intrinsic competence, education, guidance, the necessity of education, combining opinion and practice, reasoning and thinking. The methods of rational education in the domain of theoretical reason include learning philosophy, induction, allegory, analogy, modeling, science, artistic creation, wisdom, reasoning and reflection.

    Keywords: Theoretical reason, rational education goals, Principles of rational education, intellectual education methods, Farabi